Tre kvinder i litteraturen

Læs og bliv klogere på autofiktion


Tre kvinder i litteraturen

Læs og bliv klogere på autofiktion

 

De seneste år er der udkommet stadig flere autofiktive værker. De har fået mange læsere, men har også skabt en voldsom og ofte ret følelsesladet debat.  Genren befinder sig i et spændingsfelt mellem den skønlitterære roman og den klassiske selvbiografi, hvor selvfremstillingen og selviscenesættelsen står centralt. Og netop selvfremstillingen har i flere tilfælde udløst en vældig debat. Hvor tæt kan forfatteren tillade sig at komme det private, og har en forfatter ret til at skildre sine nærmeste, som hun oplever dem?

 

Hvad er det, der gør, at interessen for netop denne genre er så stor?

Et svar kunne være, at genren udfordrer læserens nysgerrighed og forestillinger om forfatteren bag værket og giver grobund for analyse og spekulation. Autofiktion udfordrer vores grænser og lægger op til debat.

 

Tove Ditlevsen skrev autofiktion, længe før ordet var opfundet og brugte nærmest nådesløst sit eget liv i sit forfatterskab. I romanen ”Gift” udleverer hun i allerhøjeste grad sine mænd, men mest af alt sig selv. Som læser rystes man til tider over ærligheden i hendes hudløse selvfremstilling. Måske er det forklaringen på autofiktionens gennemslagskraft. Genren formår med det pinlige og skamfyldte private at skabe en intensitet og et nærvær mellem læser og forfatter.

 

Kurset vil tage udgangspunkt i tre markante kvindelige repræsentanter for genren autofiktion:

  • Tove Ditlevsen, som er nævnt ovenfor
  • Linda Boström Knausgård, der skriver om menneskets skrøbelige sind – et emne, der står hende nært, da hun gennem mange år selv har kæmpet med både angst og depression. I Linda Boström Knausgårds værker er livet ikke noget ubetinget godt, for mørket ligger altid på lur og truer hverdagen og dem, vi holder af.
  • Cecilie Lind, som er præget af et pigeunivers, hvor ordene er rytmiske og grafiske enheder, der lader sig flette ind og ud af hinanden. Hun kan også skrive let og tilgængeligt, tæt på et levet liv, som hun også har bragt i manegen i en række oprørte dagbladskronikker, og som ses i ”Mit barn” og ”Pigedyr”. Det handler om tvivl, spisevægring, kvindeidealer; utilstrækkelighed, psykisk sygdom, moderskab, magt og afmagt, det mandlige blik på den unge pige, begær, selvbilleder og grænser.

Kurset vil over tre mødegange af 2 timer foregå som en vekselvirkning imellem faglige oplæg, tekstarbejde og diskussion. Den debat, genren har udløst, vil i et vist omfang blive inddraget.

Kursusdeltagerne har inden den enkelte kursusdag læst en kortere tekst eller et uddrag af et værk af dagens forfatter. Det læste danner udgangspunkt for dagens kursusindhold.

Kurset følges op af et forfattermøde med forfatteren Cecilie Lind.

 

Underviser

Inge Ytte Olsen

Inge Ytte Olsen er cand.mag. med hovedfag i dansk og bifag i idræt og statskundskab fra Københavns Universitet.  Hun har arbejdet som gymnasielærer og voksenunderviser ved blandt VUC-kurser i næsten 40 år.

Tid: d. 25/10, 8/11 og 22/11 kl. 18 - 20

Sted: Ordlyd - Salon for litteratur og musik. Rugvænget 4, 4700 Næstved

Pris: 475/415 kr

Tilmelding til Næstved Aftenskole: https://www.naestvedaftenskole.dk/kurser-foredrag/?category=2595&course=23616